Tips og råd om elforbrug, styring og el-leverandørkontrakter

Mange, der ejer en varmepumpe, har spørgsmål om at spare på elforbruget, timeprisstyring og el-leverandørkontrakter. Vi har samlet vores bedste tips og råd på ét sted for at guide dig og forklare, hvilke ændringer der kan gøre en forskel i dit hjem.

Top 3 foranstaltninger til reduceret elforbrug:

 • Sørg for at din varmepumpe er indstillet korrekt. Det er vigtigt at du justerer godt op for dine rumtermostater og justerer din ønskede temperatur på varmepumpen i stedet – her kan du spare rigtig meget hvis du har nogen uhensigtsmæssige indstillinger.
 • Opvarm det du kan, med varmen fra varmepumpen og undgå direkte elektrisk gulvvarme, el-radiatorer og håndklædetørrer, hvis du kan klare opvarmningen uden disse.
 • Hvis du kan overveje at sænke indendørstemperaturen med 1 grad, taler man normalt om en besparelse på ca. 5%. Men med en varmepumpe kan du faktisk spare op til ca. 10%, hvis du foretager justeringen på varmepumpen i stedet for på radiatortermostaterne.

Almindelige spørgsmål om el-leverandørkontrakter og styring:

 

 • Kan jeg styre min varmepumpe efter timepriser?

  I øjeblikket er det muligt at styre varmepumperne Atlas, Calibra, Calibra Eco, Calibra Cool, Mega & Athena. Disse har indbygget mulighed i fabrikssoftwaren (standard siden februar 2023) for at tilslutte tjenesten ”Smart Price” via Thermia Online.

  Smart Price er primært designet til dem, der har el-leverandørkontrakter med timepriser. Tjenesten kan automatisk planlægge og tilpasse varmepumpens varme- og varmtvandsproduktion baseret på timepriser fra el-børsen Nord Pool. Ved at opvarme huset og varmtvandet lidt ekstra, når prisen en lav og derefter klare sig med at varme mindre, når elprisen er højere, kan en del af elforbruget flyttes fra tidspunkter med høje timepriser til tidspunkter, hvor elprisen er lavere (og tilgængeligheden af el er bedre).

  Hvis du har en af de nævnte varmepumper produceret før februar 2023 eller varmepumpen Diplomat Inverter, kræver det normalt en softwareopdatering for at få support til tjenesten.

  For at vide mere om tjenesten og om den er tilgængelig for din installation og varmepumpe, kan du læse mere om tjenesten Smart Price.

 • Hvad skal man være opmærksom på ved timeprisstyring af varmepumpen?

  For at elregningen skal påvirkes positivt af timeprisstyring af varmepumpen (Smart Price), kræves det at du har en el-leverandørkontrakt baseret på timepriser (ikke at forveksle med variabelt elpris måned for måned). Nogle gode ting at være opmærksom på:

  • Det er meget vigtigt at man sikrer at varmesystemet kan aftage den ekstra energi, når man vælger at øge temperaturen på sit varmesystem når strømmen er billig. Er dette ikke muligt, bør funktionen kun bruges på brugsvandet.
  • For at udnytte de forskellige elpriser skal du tillade, at indendørstemperaturen i huset varierer lidt mere op og ned end normalt. Hvordan dette opleves, afhænger også af husets varmesystem; f.eks. har gulvvarme i beton ofte bedre forudsætninger for at lagre varme i forhold til radiatorer.
  • Det kan ofte blive lidt varmere om natten og koldere om dagen, da strømmen normalt er billigere om natten.
  • Eventuelle termostater i anlægget skal være indstillet til en højere temperatur end normalt, så huset kan absorbere varmen i lavprisperioder.
 • Hvad er Smart Price?

  Smart Price er en gratis tillægstjeneste i Thermia Online, der kan planlægge og tilpasse varmepumpens varme- og varmtvandsproduktion baseret på timeprisen fra el-børsen Nord Pool. Dette gøres ved at varme lidt mindre, når elprisen er højere. På den måde kan en del af elforbruget flyttes fra tidspunkter med høj timepris til tidspunkter, hvor elprisen er lavere (og tilgængeligheden af el er bedre).

  • Din varmepumpe skal være tilsluttet Thermias onlinetjenester med appen Thermia Online, som kan downloades hvor apps findes.
  • Din varmepumpe skal have installeret (mindst) Genesis 13.00-softwaren.
  • Din varmepumpe skal i øjeblikket også være installeret og registreret i Danmark i henhold til din Thermia Online-konto.
  • For at opnå økonomiske fordele ved at Smart Price flytter en del af dit forbrug til tidspunkter med lavere elpris, skal du have en el-leverandørkontrakt baseret på timepriser (ikke at forveksle med variabelt elpris måned for måned).

  *I øjeblikket understøttes Smart Price tjenesten af følgende varmepumpemodeller: Atlas, Calibra/Calibra Eco, Diplomat Inverter, Athena, Mega. Flere modeller kan tilføjes med tiden. Læs mere om Smart Price.

 • Hvordan ser Thermia på tredjepartsløsninger til at styre varmepumpen efter timepriser?

  På markedet findes der tredjepartsløsninger, der f.eks. forsøger at få varmepumpen til at køre på forskellige måder afhængigt af timeprisen på elektricitet. Thermia påtager sig ikke ansvaret for funktionen af disse løsninger og kan derfor heller ikke påtage sig ansvaret for eventuelle driftsforstyrrelser, skader på ejendom eller andre følgefejl, der helt eller delvist kan skyldes disse.

Ønsker du gratis rådgivning fra en energiekspert?

Lad os kontakte dig, eller tag selv kontakt med en af vores erfarne forhandlere.

FÅ GRATIS RÅDGIVNING AF EN EKSPERT FIND EN FORHANDLER

Udfyld formularen, så kontakter vi dig snart!

Navn: * By: * Telefon: * Mail: *

(* = skal udfyldes)