Kundecases

Her kan du læse om en af ​​vores kunders oplevelser med en jordvarmepumpe.

En intelligent løsning med varmepumper

Lars Lilholt fik installeret et jordvarmeanlæg fra Klimadan. Og det har han ikke fortrudt. Det fungerer perfekt, han sparer penge og passer samtidigt på miljøet.

Da Lars Lilholts gamle oliefyr skulle pensioneres, faldt valget på et jordvarmeanlæg fra Klimadan A/S - hvorfor og hvordan det er gået siden, kan du se mere om i denne video.

Og så fungerer anlægget bare helt af sig selv. Det er langt nemmere end for dem, der vælger f.eks. pillefyr. Der er heller ikke problemer med at anlægget ikke kan levere varme nok, sier Lars. 

Et grønt beboelsesområde med grøn energii

Uuesalu er et beboelsesområde, som ligger blot 8 km fra Tallinn midtby. Idyl, fred og venlige beboere er nogle af de få nøgleord, som sammenfatter atmosfæren i Uuesalu. Området er meget populært, især blandt unge mennesker og børnefamilier, da der er gode store huse, mange grønne områder og en optimal infrastruktur.

Boligrammer og infrastruktur er specifikt designet med henblik på at opnå en grøn og naturvenlig effekt. Alle husene er godt isolerede, forsynet med 3-lags vinduer i plastikrammer for at reducere varmeudledningen. Alle huse er udstyret med jord-baserede Thermia Diplomat eller Thermia Diplomat G3 varmepumper med integrerede varmtvandsbeholdere.
Den vedvarende energi kommer fra jordvarmeslangerne - et horisontalt loop, som er gravet omkring 1,5 meter ned under overfladen. “Alle beboere vil drage fordel af det vedvarende energisystem,” fortæller Toomas Kibus, som er leder af vedvarende energi og opvarmning hos Airwave.

Familien Gjefsen

Familien Gjefsen valgte en jordvarmepumpe til deres nye hus. Det havde de to tungtvejende argumenter for at gøre:  for det første er vintertemperaturerne i deres del af Norge helt ned til -25 grader Celsius og for det andet kan elektricitetspriserne forventes at svinge betragteligt over de næste 30 år. Med en jordvarmepumpe får de mest mulig varme ud af mindst mulig energi og slipper for at bekymre sig om el-prisernes udvikling.

Den to-etages villa i et nyt boligområde i Brandbu ligger omkring 70 km nord for Oslo. De 30 familier, der var en del af boligområdets første fase har alle valgt deres foretrukne varme-løsninger. Fordi Camilla og Thor Erik begge er uddannede økonomer, faldt deres valg hurtigt på geotermisk opvarmning som den rigtige løsning. “Sammenlignet med andre muligheder, er varmepumpen måske lidt dyrere i anskaffelse, men driftsbesparelserne på længere sigt gør det hele værd. Og så har vi valgt en nærmest klima-neutral varme-løsning” forklarer Thor Erik og tilføjer, “Vi har en stabil løsning med effektiv drift. Vi behøver ikke bekymre os om hvorvidt el-prisen går op eller ned”. 

Camilla fortsætter: “Vi var enige om at vi ville have gulvvarme. Det giver uden tvivl mest komfort om vinteren. Det sidste spørgsmål var varmekilden: elektricitet eller vand? Vand var det det oplagte valg for os.”

Et lille rum bag køkkenet er det eneste sted, hvor man kan se varmesystemet med slanger og koblinger der cirkulære 250 liter varmt vand i et lukket system. Jordvarmen fra Thermia varmepumpen fordeles til varme på begge etager og til varmt vand. 

Systemet er næsten lydløst: “Når børnene er gået til ro og der er stille i huset, er alt du kan høre en lav brummen fra det fuldautomatiske varme-system”, siger Thor Erik.

”Sammenlignet med alternativer, virker denne løsning måske dyrere i anskaffelse. Men på lang sigt er det sund fornuft og så har vi valgt en varme-løsning, der nærmest er klima-neutral” - Camilla and Thor Erik

Familie Josefsson

Hus: 1-plans hus af træ bygget i 1979
Boligareal:
 127 m2
Beliggenhed: Tranemo, Sverige
Antal personer: to voksne
Den første varmepumpe blev installeret i 1979 og den anden i oktober 2012
Type varmepumpe: Diplomat Optimum G3
Varmekilde: jorden som energikilde, horisontale jordvarmeslanger 

Familie Josefsson fik installeret deres første Thermia varmepumpe tilbage i 1979. Nu efter 33 års problemfri drift var det et nemt valg for dem, da de skulle udskifte deres udtjente varmepumpe med en ny. “Vi havde en Thermia JBC400M varmepumpe i 33 år. Den har fungeret uden nogen form for problemer. Der har end ikke været sprunget en sikring. Udover pålidelig driftssikkerhed har vi nydt den gode service fra Thermia service. Derfor kiggede vi ikke andre steder end hos Thermia, da vi besluttede os for at udskifte vores gamle varmepumpe,” forklarer Sten-Åke Josefsson.

Deres nye varmepumpe er en Diplomat Optimum G3, som er den nyeste model og den tilbyder nøjagtig det, som familie Josefsson efterspørger. Naturligvis var miljøaspektet vigtigt, selvom parret synes, at den bedste egenskab ved deres varmepumpe er den støjsvage og vedligeholdelsesfrie drift. Det faktum at de har fået en fantastisk service fra deres Thermia repræsentant i de sidste 33 år, gjorde valget let for dem.

Familie Carlsson

Hus: 1,5-plans hus med udbygget kælder bygget i 1960
Boligareal: 112 m2 samt 148 m2 andre indendørsarealer
Beliggenhed: Laholm, Sverige
Varmepumpe installeret: september 2012
Type varmepumpe: Thermia Atec med luften som energikilde
Tidligere opvarmningssystem: oliefyr og pillefyr

Da familie Carlsson flyttede ind i deres nye hjem, brugte de et oliefyr og et pillefyr til at opvarme huset. Kedlen var ved at være udtjent, og pillefyret krævede meget opmærksomhed. Efter de skiftede til en varmepumpe med luften som energikilde, kunne Mattias tilbringe mere tid sammen med sin familie i huset, i stedet for at tilbringe tid sammen med pillefyret i kælderen. “Pillefyret var ret nyt, da vi købte huset, men det krævede meget arbejde, som vi følte tog overhånd.

 Dertil kommer, at vi har et barn med specielle behov, som kræver fuld opmærksomhed hele tiden, derfor ville vi gerne forenkle vores hverdag. 

Vi ledte efter et opvarmningssystem, som kunne klare sig selv så meget som muligt. Vi behøver ikke at gøre ved vores varmepumpe. Den producerer varme, når vi har behov for det samt genererer varmt vand meget hurtigt. Den passer perfekt til vores behov.” - Mattias Carlsson

Familien overvejede forskellige muligheder, men Thermias repræsentant gav dem det bedste indtryk.

De følte, at han var oprigtig interesseret i deres situation og ikke blot ønskede at sælge en varmepumpe. Det gjorde et yderligere indtryk, da han demonstrerede, at hans varmepumpe med dens fordele og ydeevne var nøjagtigt den løsning, de søgte - det afgjorde handlen.

Repræsentanten lovede en hurtig installation, et løfte han holdt. Familien havde både varme og varmt vand inden for 24 timer efter påbegyndt installation.

Alt gik gnidningsløst. Selvom vi kun har haft varmepumpen i et par måneder, så kan jeg kun anbefale løsningen til andre. Da det er vores første varmepumpe, kan jeg ikke sammenligne den med andre modeller. Men denne varmepumpe opfylder vores forventninger og behov, og vi har ikke skænket den en tanke, siden den blev installeret, så vi kan kun være glad for den løsning.”  Mattias Carlsson

Familien Wigren-Jakobsson

Hus: 1-plans hus med udbygget kælder, bygget i 1969
Boligareal: 127 m2 samt 153 m2 andre indendørsarealer
Beliggenhed: Örebro, Sverige
Antal personer: to voksne, fire teenagere og et 12-årigt barn
Varmepumpe installeret: Marts 2009
Varmekilde: Geotermisk opvarmning
Type varmepumpe: Diplomat Optimum G2
Tidligere opvarmningssystem: Elektricitet med begrænset vandmængde
Tidligere driftsomkostninger: mere end 50.000 SEK/år

Stigende omkostninger og det konstante problem med mangel på varmt vand var hovedårsagerne til, at familien Wigren-Jakobsson skiftede til en jordvarmepumpe. Adgang til rigeligt varmt vand er en vigtig del af dagligdagen i en stor familie. Med Diplomat Optimum G2 har familien fået den dengang mest effektive løsning på markedet til at producere store mængder opvarmning og masser af varmt vand på samme tid. Og en dramatisk reducering af energiomkostningerne er en ekstra fordel.

“Tidligere kunne kun to af os tage bad efter hinanden. Derefter måtte vi vente i lang tid indtil vandet var varmt igen. Og det var ikke morsomt, når el-regningen kom ind ad døren…,” husker Helena Wigren endnu.

I dag er situationen ændret helt enormt. På trods af voksende teenagere med deres hyppige sportsaktiviteter og behov for mange brusebade er mangel på varmt vand kun et minde.

Og familien nyder en årlig besparelse på mindst 30.000 SEK.

Efter grundigt at have undersøgt forskellige muligheder, valgte familien, Thermia som deres leverandør, og de er imponerede over den kvalitative rådgivning og ligetil fremgangsmåde. Da beslutningen var truffet, tog det mindre end tre uger til alt var installeret og klar til brug.

De forskellige tilbud vi så, viste allesammen mere eller mindre de samme beregninger for besparelser, men Thermia gav os også den bedste pris. De var også de bedste til at besvare vores spørgsmål. Efter at vi havde besluttet os, gik alting meget hurtigt og nemt. Vi vidste altid, hvornår de kom, og de overholdt tidsplanen. Vi er ufattelig glade og ser frem til at nyde fordelene af vores geotermiske varmepumpe i mange år fremover.” - Helena Wigren

Familien Heldal

I 2004 flyttede familien Heldal ind i deres nye hus i Fana i Norge.

Huset har et samlet boligareal på 235 m² med 191 m² i stue-etagen og 44 m² ovenpå. Varmesystemet var en kombination af gulvvarme, en sten-ovn i stuen og en antik støbejerns-ovn i køkkenet, som komplementerer husets stil og indretning. En varmepumpe blev installeret til at levere gulvvarmen.

I sommeren 2014 beskadigede en voldsom storm det elektriske system. Den ødelagde også varmepumpen, som måtte skiftes ud, og efter grundige overvejelser valgte familien Thermia Atec.

“Vi valgte Thermia Atec pga. af driftsskikkerhed og upåklagelig hjælp og rådgivning fra Per Steinar Nordaas fra Thermia, som dimensionerede varmepumpen. Efter at vi havde fået dimensionerings-specifikationen kontaktede vi Petter Sande fra TPA Varme Service”, forklarer Tormod Heldal. “Vi valgte dem fordi de er dygtige, har den rigtige erfaring og leverer et stykke arbejde af høj kvalitet. Petter Sande lavede alt VVS arbejdet i huset og tog sig af de tekniske spørgsmål.”

“Vi valgte Atec, fordi den har en meget overbevisende driftshistorik, og fordi Thermia’s repræsentant leverede enestående hjælp og rådgivning” – Tormod Heldal

Vær et forbillede

Günter Oldigs er en certificeret og autoriseret konsulent hos en lang række tyske energiselskaber og forbund blandt andre BAFA, DENA, DEN e.V. samt GIH-Nord e.V. Han rådgiver husejere om mulighederne for energibesparende og miljøvenlige energimuligheder samt rådgiver om passende udstyr og systemer. Günter Oldigs bor i et énfamilies hus sammen med Angelika og to katte. Han besluttede sig for at optimere energieffektiviteten i sit eget hjem ved at isolere første-salen og taget, samt udskifte opvarmningssystemet.

“I september 2014 skiftede jeg fra et olie-baseret opvarmningssystem til en skandinavisk varmepumpe med luften som energikilde, Thermia Atec 9 kW. For at hjælpe til med at promovere denne fantastiske energieffektive teknologi, besluttede jeg mig for at offentliggøre alle data om ydeevnen på min hjemmeside. Så i stedet for at lytte til mine argumenter og vælge at tro på dem eller lade være, så kan investorer og husejere ved selvsyn i realtid se det månedlige energiforbrug og Seasonel Perfomance Factor (SPF) i mit eget energisystem. “Hårde fakta er svære at ignorere.” - Günter Oldigs.

Energiforbruget til opvarmning faldt til 2.847 kWh, og varmen leveret til huset var på 9.373 kWh, så 70% energi kommer ud af den blå luft og er vedvarende energi. Oprindeligt udledte opvarmingssystemet 4.240 kg CO2. Det faldt med jordvarmepumpen faldt til 2.070 kg, En massiv reducering på 51% (2.170 kg CO2).

Opvarmningsbehovet i hjemmet

Det gamle oliefyr blev udskiftet med en luft-baseret Thermia Atec 13 varmepumpe og en indendørs “Plus-pakke” omfattende en 3-15 kW el-patron installeret. En klasse-A cirkulationspumpe og 3-vejsventil samt en 300 liter varmtvandsbeholder. Ejeren besluttede sig for at fjerne sit gamle solvarmesystem og bruge varmepumpen som den eneste kilde til opvarmning og varmt vand.

I dette tilfælde var Seasonal Performance Factor (SPF) for 12-måneders perioden 3,3. Beregningen af SPF tager højde for al den energi, som forbruges til opvarmningen i huset, producering af varmt vand samt el-patronens forbrug, såvel som den energi, der bruges til afrimning af udendørsenheden i de kolde måneder.

SPF er den bedste måde at måle de reelle besparelser. Det gengiver varmepumpens reelle tal - og ikke blot teoretiske tal fra et datablad,” forklarer Yasin Jodeh, som er Technical Manager hos Atlas Trading d.o.o.